IV Trobada de Poesia i Terrissa (16 de juny de 2018)

El proper 16 de juny, a les 19’30 h, a l’obrador de terrissa (C. La Creu n.70 de la Galera) de Joan Cortiella, únic terrisser en actiu a la Galera i a la comarca del Montsià, tindrà lloc la IV Trobada de poesia i terrissa, organitzada per l’editorial: Godall edicions i el Mestre Artesà terrisser Joan Cortiella amb la col·laboració de l’Ajuntament de la Galera a través del Museu Terracota

 

Godall Edicions és una editorial independent que té per objecte  “publicar els llibres que ens agradaria llegir i que no trobem al mercat.” El nom de Godall és el de la població del Montsià a la qual l’editorial està emocionalment lligada i per això l’emblema és una olivera, “arbre mil·lenari que creix amb paciència i tossuderia a les terres que envolten la població i del qual, després d’una acurada elaboració, s’obté un oli de molta qualitat”. Així, a Godall Edicions anem a poc a poc perquè creiem en les virtuts de la feina artesanal. El 2014 vam inaugurar un segell de poesia anomenat “Cadup”. (Informació extreta del web de Godall edicions).

Sota el lema “Més llibres, més lliures” Godall edicions va fent-se camí en aquest món tan complex, i, alhora apassionant que és la literatura.

El cadup és la peça que dona nom a la col·lecció de poesia de Godall edicions, i, alhora, és la peça que tradicionalment es fabricava a milers a l’obrador del Cortiella quan a les Terres de l’Ebre estaven en ple auge les sènies. Tot i que les sènies han desaparegut i que aquesta peça ha perdut el seu ús, Joan Cortiella en continua elaborant com moltes altres peces tradicionals: cànter, marraixa, setrill, ribella, cànter de carreter, etc.  Joan representa la perdurabilitat del llegat cultural i històric que li han transmès des de fa tres-cents anys.

Una vegada més en el marc incomparable de l’obrador del terrisser Joan Cortiella, espai on s’hi està treballant de manera ininterrompuda des del segle XVIII, que conserva l’antic forn de llenya, i, on sembla que el temps transcorre més espai. Ben a la vora d’aquest forn, els poetes: Glòria Coll Domingo, José Garcia Obrero, Rafael Haro, Gonzalo Hermo, Carles Morell, Adrià Targa, Jordi Valls  i Roger Vilà, ens delectaran amb la lectura i interpretació de diverses poesies amenitzat pel so del torn del Mestre Artesà Terrisser Joan Cortiella, que per a l’ocasió elaborarà diferents peces de terrissa.

Enguany aquesta IV Trobada de poesia i terrissa, l’hem pogut incloure dins de la 7a Setmana d’Artesania Catalunya impulsada pel Consorci de Comerç, Artesania i Moda de Catalunya (CCAM) amb l’objectiu de sensibilitzar la societat de la importància de l’artesania i dels seus valors culturals, econòmics, patrimonials i socials. Se celebra entre els dies 11 i 17 de juny, durant aquests dies es concentraran un conjunt d’activitats de promoció, coneixement i difusió de l’artesania catalana arreu del territori

D’aquesta manera aquest esdeveniment es farà més visible i es posarà en valor alhora l’artesania i la poesia.

En aquesta edició hi haurà, també, música interpretada per la clarinetista Olga Cortiella i “micro obert”, és a dir, després del recital dels poetes, qui vulgui podrà sortir a recitar les seves pròpies poesies o les d’un altre.

Per arrodonir l’acte i perquè el vi és un component més de la nostra cultura mediterrània. Se servirà una copa de vi DO Montsant del Celler Ficaria, de La Figuera (Priorat). Un vi que ha madurat en recipients de terrissa elaborats pel Mestre Terrisser de la Galera Joan Cortiella Garcia.

Us hi esperem!!!! Hi esteu tots convidats!!!!!!

 

Més informació

www.godalledicions.cat

http://godalledicions.cat/blog/

www.terrissacortiella.com

www.galera.cat

http://ccam.gencat.cat/ca/arees_actuacio/artesania/setmana_artesania/2018/